Maastricht brengt je bij elkaar deze winter

De gastvrijheid van Maastricht voel je deze winter op iedere hoek van de straat. De stad omarmt je met een warme groet; sfeerlichtjes verlichten de straten en brengen je op nog niet eerder ontdekte plekken. De bomen en gebouwen zijn rijkelijk versierd en de fonkelende ­dynamiek van de stad lacht je vriendelijk toe. Net als de Official Maastricht Guide die tijdens zijn stadswandelingen mensen bij elkaar brengt met zijn verhaal vol historie en anekdotes over de stad. Vind de mooiste kerstcadeaus in verschillende winkels en boetiekjes, voor jezelf en voor degene die je liefhebt. De stad creëert bijzondere momenten die je bij elkaar brengen. De winter vier je ook dit jaar in Maastricht!


Een sprookjesachtige agenda

Wat is er precies te doen deze winter? Iedere dag is er wel een verrassende activiteit, theatervoorstelling of wandeling in Maastricht. Zoals ieder jaar is de populaire kerststallenroute weer een belangrijk item op de winteragenda en het kerstpleintje, rustig gelegen aan de Maas, is een fijne plek om nieuwe gezichten en oude bekenden te treffen. Steek kaarsjes aan in een van de basilieken en geniet van een moment van rust. Het mooiste uitzicht van Maastricht bewonder je tijdens een ritje in het reuzenrad op het Vrijthof. Laat je verrassen door een van de magische concerten op diverse podia in de stad of bezoek een indrukwekkende tentoonstelling in een van de musea.

Kortom: cultuur, kunst, innovatie en traditie voeren wederom de boventoon van alle winterse to-do’s. Bekijk het complete aanbod op www.magischmaastricht.nl.


Fotowedstrijd #LightUpMaastricht


Ga tijdens de decembermaand op pad met je camera en maak jouw mooiste en meest bijzondere ‘licht’ foto van de stad. Doe mee aan de fotowedstrijd door je foto op Instagram te posten en #LightUpMaastricht te gebruiken en de tag @visitmaastricht. De mooiste foto’s winnen magische prijzen.

Licht in de stad

Maastricht krijgt een betoverende glans in december! Talrijke lichtjes in de bomen, prachtige guirlandes van straat tot straat, winters plezier op de pleinen en kerstklanken op bijna elke hoek. Struin door de straatjes en volg de magische lichtroute of laat je verrassen door een nieuw spectaculair lichtproject in het eigenwijze Sphinxkwartier. Laat je betoveren!

Magische Lichtroute

Kleed je warm aan en volg de Magische Lichtroute! Struin door de authentieke straatjes, sta stil bij de sfeervolle winterhotspots en neem bovenal de sprankelende magie in je op. Het betoverende lichtjeslint voert je door verschillende wijken van het centrum: van het jonge Wyck en moderne Céramique tot het industriële Sphinxkwartier en romantische Jekerkwartier. Loop je de route van begin tot eind? Laat je dan verrassen door de vele historische, culturele en culinaire schatten die Maastricht rijk is. Zie p. 15 voor een plattegrond van de Magische Lichtroute


Insta areas

Fotowaardig, magnifiek én Instaproof: met trots verklappen wij een aantal bijzondere highlights van de lichtroute die je niet wilt missen!

Aanschouw de imposante Hoeg Brögk, weelderig versierd met duizenden lichtjes en wandel vervolgens over het Onze Lieve Vrouweplein onder de schitterende lichtjeshemel door. Bewonder de sterren op het stationsplein en het cörversplein en ga vooral de metershoge versieringen in Wyck en op het Vrijthof bekijken. Sta bewust even stil, neem het magische tafereel in je op én leg het vast.


Spectaculaire lichtshow in het Sphinxkwartier

Wist je dat Magisch Maastricht dit jaar nog verder uitbreidt? En wel in het industriële Sphinxkwartier. Met een spectaculair lichtproject. Magischer dan ooit en helemaal passend bij de eigen industriële sfeer van dit stadsdeel. Zwevende buizen, drie dimensies licht, en elektronische live acts zorgen voor een spectaculaire lichtshow. Timo Lejeune, ontwikkelaar van het lichtproject, vertelt er meer over.

Een ‘lichtkunstwerk’ wat kunnen we daaronder verstaan?

“In 2016 heb ik met een aantal medestudenten van de TU in Eindhoven een lichtkunstwerk gemaakt met de naam ‘Lumus’ voor het lichtfestival GLOW. Voor het eerst in 3 jaar hebben we het ontwerp compleet omgebouwd naar iets nieuws, dat in Maastricht wordt gepresenteerd. Het nieuwe ontwerp in kubusvorm komt in verschillende vormen terug in het Sphinxkwartier. Nieuwe software zorgt er zelfs voor dat we interactief in 3D licht kunnen genereren. In combinatie met de bijna zwevende buizen wordt dit echt magisch!”


Roos Aerts, programmeur Sphinxkwartier: “Timo is van oorsprong uit Maastricht. Zijn gevoel bij het industriële Sphinxkwartier, de creativiteit én succes zorgen ervoor dat zijn ‘Lumus Lichtproject’ perfect aansluit bij onze wensen voor het Sphinxkwartier. De combinatie van nieuwsgierigheid in techniek, de schoonheid van licht gecombineerd met muziek maakt dit projecten zo interessant.”

Waarom past dit lichtkunstwerk zo goed in het Sphinxkwartier?

Mijn rechterhand bij Lumus Instruments, Julius Oosting, is afgestudeerd in architectuur op de TU in Eindhoven. Bij elk project kijken we samen naar de bestaande ruimte en dat nemen we vervolgens mee in ons ontwerp. Bij het zien van het plein bij Loods 5, Pathé en The Student Hotel wisten we dat de kubusvorm hier perfect zou passen. De rechte lijnen van de gebouwen komen mooi terug in het ontwerp. De aluminium en RVS-constructie geeft een ruw uiterlijk en de satijnen buizen geven een zacht en magisch gevoel.”


Roos: “Naast de reguliere sfeerverlichting wilden we in het Sphinxkwartier het net even anders doen dan de rest. We zijn niet voor niks het meest ‘eigenwijze’ stukje Maastricht.”


Een magisch spektakel dus in het Sphinxkwartier?

“Absoluut! We gaan een spectaculaire beleving creëren in het Sphinxkwartier waarbij we elektronische live acts programmeren om samen met ons een audiovisuele show neer te zetten. In deze shows op 14 & 28 december zorgen we voor een perfecte samenwerking tussen mens én machine. Ik stuur tijdens zo’n show live de lichten aan, terwijl ik recht tegenover de muzikant sta. Bij festivals staan licht operators altijd verstopt in een huisje aan de andere kant van het podium. Het publiek kan over onze schouders meekijken naar wat we doen. Met mijn creatieve team, dat verder o.a. bestaat uit dj’s, producers en fotografen, ga ik een hele speciale show neerzetten in het Sphinxkwartier.”


Roos: “Voor de komende jaren hebben we de ambitie om in het Sphinxkwartier elk jaar naast de magische sfeerverlichting, een plek te creëren voor een creatieve lichtinvulling. We zijn nu al benieuwd wie volgend jaar het stokje van Timo gaat overnemen.”


14 december t/m 4 januari

Sphinxkwartier